6 biji kentang yang bersaiz besar.
2 sudu besar mentega
5 sudu besar susu segar
Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa.
Cara-cara :
1. Kupaskan kentang dan potong dadu.
Rebus kentang sehingga empuk. Bila dah empuk, toskan air. Untuk mudahkan
kerja, lenyek kentang dalam keadaan kentang masih panas.
2. Masukkan susu segar dan mentega. Gaul rata. Rasakan dengan garam dan serbuk lada hitam.
Tambahan : Sekiranya ada
stok simpanan double cream atau whipping cream dalam peti ais. Boleh
juga gunakan salah satu sebagai penambah rasa dalam kentang putar.
Sedap. Bertambah lemak. :D
Bahan-bahan :
650 ml air
1 biji bawang Holland - cincang halus
1 batang saderi- cincang halus
3 sudu besar serbuk Pati Ayam/ 1 1/2 kiub Pati Ayam Maggi
4 sudu besar mentega
4 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil serbuk lada hitam
garam secukup rasa
Cara -cara :
Masak air dengan masukkan serbuk pati
ayam, daun saderi dan bawang besar. Masak sampai mendidih. Renehkan
sebentar dengan api perlahan selama 10 minit. Tapis ke dalam mangkuk.
Dalam periuk yang lain, cairkan
mentega dalam api sederhana panas. Biarkan cair. Masukkan tepung gandum
sikit demi sedikit. Kacau perlahan sampai tepung tak melekat di periuk.
Pastikan api perlahan ya.
Tuangkan air rebusan perlahan-lahan. Sedikit demi sedikit. Kacau sampai kuah menjadi likat.
Masukkan sos tomato dan sos tiram. Kacau sebati.
Masukkan kicap pekat. Tambah kicap sekira mahu kuahnya berwarna gelap.
Masak sehingga pekat. Rasa
dahulu sebelum masukkan garam. Sekiranya anda sudah berpuas hati dengan
rasa yang sedia ada. Tak perlu tambah garam. Sekiranya mahu masin lebih.
Baru tambahkan garam.
Akhir sekali, taburkan serbuk lada hitam. Kacau lagi sampai serbuk lada hitam sebati dengan kuah. Masa ni kalau nak kuah pekat. Kacau lama. Suka kuah cair. Boleh dah tutup api.
Akhir sekali, taburkan serbuk lada hitam. Kacau lagi sampai serbuk lada hitam sebati dengan kuah. Masa ni kalau nak kuah pekat. Kacau lama. Suka kuah cair. Boleh dah tutup api.
No comments:
Post a Comment