Bahan A
500 gram ikan
10 biji bendi
1 biji tomato
½ cawan air asam jawa
5 tangkai daun kesum
3 cawan air
3 sudu makan minyak masak
Garam secukup rasa
Bahan B (bahan dikisar)
20 tangkai cili kering
1 labu bawang besar
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sudu the serbuk kunyit
Cara membuatnya:
1.
Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar
sehingga pecah minyak dan wangi.
2.
Masukkan air asam jawa dan air. Renehkan
sehingga mendidih.
3.
Masukkan ikan, garam, daun kesum dan bendi
kemudian biarkan sehingga mendidih.
4.
Masukkan tomato perlahankan api, biarkan
sehingga pecah minyak dab sayur lembut.
5.
Angkat dan hidangkan dengan nasi putih dan ikan
masin.
No comments:
Post a Comment