·
1 ekor
ikan siakap/bawal
·
2 sudu
besar tepung jagung
·
Sedikit
garam
·
Sedikit
Kunyit
Bahan
untuk kuah:
·
4 ulas
bawang putih, dicincang halus
·
3 biji
bawang merah, dicincang halus
·
1 inci
halia, dicincang halus
·
1 biji
bawang besar dipotong bulat
·
1 biji
tomato dipotong dadu
·
1 batang
bunga kantan, dihiris nipis
·
1 batang
halia, dititik
·
6 biji
cili padi , dihiris nipis
·
1 biji
cili merah, dihiris nipis
·
2 sudu
besar cili kisar
·
4 besar
sos cili
·
3 sudu
besar sos tomato
·
1 sudu
besar sos tiram
·
1 sudu
besar sos ikan
·
2 helai
daun limau purut
. 1 biji karot dipotong dadu
. 1 biji karot dipotong dadu
·
Garam dan
gula secukup rasa
·
Daun
bawang untuk hiasan
Cara Penyediaan:
1. Ikan dibersihkan dilumurkan
dengan garam, kunyit dan tepung jagung, goreng dalam minyak yang betul-betul
panas sehingga garing, angkat dan ketepikan.
2. Dalam kuali yang berasingan,
tumiskan bawang putih, bawang merah dan cili kisar sehingga pecah minyak.
3. Masukkan halia, serai, bunga
kantan dan cili padi, kacau seketika
4. Masukkan tomato, sos cili, sos
tomato, sos tiram, sos ikan dan masak sehingga kuah pekat. Jika terlalu pekat
masukkan sedikit air.
5. Masukkan daun limau purut,karot dan
kacau sehingga kuah pekat sebati.
6. Tuangkan kuah diatas ikan yang
digoreng tadi.
7. Hiasakan dengan daun bawang.
No comments:
Post a Comment