STIK IKAN
Bahan-bahan:
5 keping ikan tenggiri
1 Biji ubi kentang
3 Hirisan lobak merah
2 Batang kacang Snow peas
1 Ketul kecil Bunga kobis
1 Biji lada benggala hijau-untuk hiasan
1 Biji Lada Benggala Merah-untuk hiasan
1/2 Biji Buah Lemon
1 sudu minyak zaitun
2 sudu kecil serbuk lada putih
1/4 hirisan lemon
garam secukup rasa
daun parsly untuk hiasan
1 Biji ubi kentang
3 Hirisan lobak merah
2 Batang kacang Snow peas
1 Ketul kecil Bunga kobis
1 Biji lada benggala hijau-untuk hiasan
1 Biji Lada Benggala Merah-untuk hiasan
1/2 Biji Buah Lemon
1 sudu minyak zaitun
2 sudu kecil serbuk lada putih
1/4 hirisan lemon
garam secukup rasa
daun parsly untuk hiasan
Cara Membuat:
# Bersihkan ikan dan di perap bersama dengan garam,lada putih dan perahan limon selama 15 minit.
# Kemudian panggang sehingga separuh masak, dan ketepikan
# Kupas kentang dan potong sayur sayuran. bersihkan dan kemudian rebus separuh masak bersama sedikit garam dan setitik mentega. Bilas dengan air dan ketepikan.
# Ambil kentang yang telah direbus tadi, dan tumis bersama bawang putih dan sedikit garam.
# Untuk kuah, kisar lada benggala bersama sedikit minyak zaitun dan sedikit perahan lemon dan garam
# Tumis dengan sedikit minyak zaitun dan campurkan susu cair dan biarkan masak atau kuah menjadi pekat.
# Tuang diatas ikan yang telah dipanggang tadi dan siap untuk di hidangkan...
# Kemudian panggang sehingga separuh masak, dan ketepikan
# Kupas kentang dan potong sayur sayuran. bersihkan dan kemudian rebus separuh masak bersama sedikit garam dan setitik mentega. Bilas dengan air dan ketepikan.
# Ambil kentang yang telah direbus tadi, dan tumis bersama bawang putih dan sedikit garam.
# Untuk kuah, kisar lada benggala bersama sedikit minyak zaitun dan sedikit perahan lemon dan garam
# Tumis dengan sedikit minyak zaitun dan campurkan susu cair dan biarkan masak atau kuah menjadi pekat.
# Tuang diatas ikan yang telah dipanggang tadi dan siap untuk di hidangkan...
No comments:
Post a Comment